diumenge, 9 de març del 2008

Nicosia-Lefkosia

Què voleu que vos digui? Aquesta ciutat m’ha impressionat.

Veure una ciutat amb carrers tallats, teles metàl·liques, zones tampó amb cases en runes controlades per la ONU i soldats vigilant no és una cosa que es vegi cada dia.

Dimecres, en lloc de dinar, vàrem sortit a fer una volta per la ciutat i el que havíem vist dos vespres abans, vist sota la llum del dia impressiona fins i tot una mica més.



Com és decideix la longitud d’una zona tampó en cas de conflicte? Ni idea, però hi ha illes de cases que la meitat estan abandonades i envoltades de teles metàl·liques i l’altra meitat són habitables. Fins i tot, hem vist qualque edifici amb una part en zona controlada per la ONU (i per tant, buida, envellint, morint) i l’altra part cuidada, renovada, habitada.



Tenc la sensació que el conflicte que hi ha a Xipre està en un punt relaxat. Sí, hi ha bidons tallant carrers, zones tampó controlades per la ONU i militars vigilant, però l’ambient és molt tranquil, no hi ha res de tensió. Els greco-xipriotes pareix que viuen ignorant el que passa i, sobre tot, no obliden el conflicte de 1974 que va acabar xapant una illa en dos. Però aquí hi ha de tot: grec-xipriotes que es consideren grecs o parents molt propers, turc-xipriotes habitant la part greco-xipriota i fins i tot xipriotes que troben que no hi ha cap relació amb Grècia. Quin idioma xerren a Xipre? Grec o xipriota? Quin idioma xerram a Mallorca? Català o mallorquí? Crec que hi ha un conflicte lingüístic totalment anàlogic, afegit a un conflicte ètnic-polític-territorial molt més complex, amb invasions, morts i desapareguts que fan de la història d’aquest país un complicat puzzle (i que vos recoman llegir).



El darrer dia, els nostres amfitrions ens dugueren d’excursió per la ciutat i també per Larnaca. Va ser una horabaixa fabulosa, coneixent una mica més a la fi un país que durant una setmana ens ha fet sentir com a casa, ens han tractat meravellosament i que va acabar amb un divertit sopar en una taberna grega a Larnaca.



De la reunió val més ni xerrar...

1 comentari:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.