dimarts, 26 de febrer del 2008

La llotja de Vigo

Durant la meva estància a Vigo, fa ja un mes, un parell de companys de curs vàrem decidir pegar un bot un bon dematí a la seva llotja de peix, la més important de tota Europa. Sens dubte, la millor hora per visitar-la és a primerísima hora del dematí però ja era el darrer dia de curs, estàvem bastant cansats i el vespre anterior fèiem el sopar de grup, per tant vàrem decidir anar devers les 8 del dematí. Sí, no és una molt bona hora però així mateix vàrem veure cosetes.

Arribar allà i sentir l’olor a peix em va fer sentir com a casa! He de dir que aquesta llotja està formada per vàries naus més grosses que la llonja palmesana (la que s’utilitza actualment com a llotja de peix) i que tan sols vàrem recórrer dues, però va estar molt bé. La part dels grans pelàgics estava pràcticament buida, però en arribar al final ens vàrem trobar multitud de peixos espassa preparats per ser subhastats. Estaven perfectament ordenats, de més grossos (més de 90 Kg) fins als menys petits, probablement il·legals (però això no ho vàrem mirar massa i vaig procurar no fer-lis fotos: som científics, no inspectors i, en aquell moment, només érem turistes gaudint de mirar peix fresc).

En la següent nau vàrem trobar molt més de moviment: caixes i caixes de sobretot peixos, alguns crustacis i pocs cefalòpodes. Peixos frescs d’allà, peixos provinents d’altres ports (segons ens digueren, hi havia sorells de Tarragona), peixos que també podem trobar per aquí (molls vermells, lluços –més allargats i negres que els nostres, malgrat són la mateixa espècie-, congres, galls,...) i peixos que aquí no veim (com bacallà o un vermell que no me’n record com es deia). I mentre érem per allà, començaren a subhastar alguns anfossos i altres peixets.

En sortir d’allà començava a sortir el sol. Era el darrer dia de curs. En tornar a Vigo, m’agradaria anar a la llonja a una hora més intempestiva, per veure arribar els pesquers, grans, enormes, majestuosos, envellits... Una imatge pel record: les gavines, que es passegen per dins les naus de la llonja com si fos el més normal del món...

2 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.