dimarts, 31 de juliol del 2012

Llibres encadenats

Per l’estiu, normalment llegeixo més que per l’hivern. Les hores a la platja són un moment ideal per llegir. Això, unit al fet que he entregat ja la tesi (i, per tant, puc dedicar els vespres a l’oci en lloc de a la ciència) i que he viatjat molt en les darreres dues setmanes, fa que se m’hagin acumulat els llibres dels que he de parlar.

Tres llibres, tres, he llegit en el termini d’un mes. No està malament.

Tres llibres ben diferents.

“Lágrimas en la lluvia” de Rosa Montero és una novel·la de ficció futurista, amb una clara referència a “Blade Runner” (qui no s’ha sentit temptat a homenatjar en qualque moment aquesta gran pel·lícula?). Madrid, 2019. Una detectiu replicant intenta esbrinar el perquè d’una sèrie de morts de replicants. Racisme, exclusió, necessitat de sentir-se estimar, de formar part de la tribu, cerca de la identitat, importància de la memòria, tant personal com història. Aquesta novel·la abarca molt de punts, molt de temes en un entorn futurista ben definit. Segons llegia la novel·la, només pensava “aquesta història necessita un Deckard [*]”. Afortunadament, la novel·la té un Deckard propi, Lizard. Una part més d’un puzle interessant i curiós. M’ha fet ganes de tornar a veure la peli...




Al contrari que l’anterior, “Entre tonos de gris” de Ruta Sepetys és una història molt real, un relat fictici però basat en històries reals de lituans deportats a camps de treball de Sibèria, als anys 40. És una novel·la molt dura, que es llegeix molt ràpidament perquè està narrada de manera senzilla i directa, de forma personal per la seva protagonista, Lina, de 15 anys. Una història (desconeguda per jo fins ara) que posa els pèls de punta i que et fa pensar que, malgrat la crisi, som uns privilegiats de viure aquí i ara.


Vaig començar a llegir “La bodega” de Noah Gordon en un viatge que tenia com destí Languedoc-Roussillon, precisament la regió francesa on es desenvolupa part d’aquesta novel·la. Em va parèixer molt adequada. És una novel·la senzilla i amena, amb cert transfons històric i amb un protagonisme clau del vi, de les seves varietats i del seu procés d’elaboració. Una novel·la ideal per (quasi) dues setmanes de viatge. Ah, i vaig tornar del sud de França amb una botella de vi de Languedoc a la maleta.